Όφελος κατανάλωσης σκόρδου στα λιπίδια του αίματος

αντικαρκινικά φάρμακα
Ωφέλιμες επιδράσεις των ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην καρδιακή ανεπάρκεια
13 Ιουλίου 2018
ntomata
Το λυκοπένιο μειώνει την αρτηριακή πίεση !!!
13 Ιουλίου 2018

Όφελος κατανάλωσης σκόρδου στα λιπίδια του αίματος

skordo

skordo

Σχετικά πρόσφατη μετα-ανάλυση (δηλ. μια ανάλυση των προηγούμενων μελετών για συγκεκριμένο θέμα )  με την στήριξη του Εθνικού  Ιδρύματος  Φυσικών Επιστημών της Κίνας ,έδειξε μεγάλο όφελος κατανάλωσης σκόρδου στα λιπίδια του αίματος . Συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν αναδρομικά άρθρα από το 1981 έως 2016 , επέλεξαν άρθρα τα οποία πληρούσαν τα δεδομένα για στατιστική ανάλυση. Σύνολο 17 άρθρα στα οποία αναφερόταν τα δημογραφικά δεδομένα , ο τύπος ,η δοσολογία και η διάρκεια χρήσης του σκόρδου . Από την μελέτη αυτή διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης LDL ,καθώς επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL. Όσον αφορά τα Τριγλυκερίδια επίσης παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων και μόνο σε δύο ομάδες από τις  17 μελέτες δεν παρατηρήθηκε καμιά μεταβολή !

Οι μορφές σκόρδου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ωμό σκόρδο από 4 gr έως 20 gr ανα ημέρα, σκόρδο σε σκόνη από 22mg έως και 900 mg , λάδι σκόρδου και το μαύρο πεπαλαιωμένο σκόρδο .

Όμως λόγο μεγάλης ετερογένειας τις δοσολογίας ,της μορφής του σκόρδου καθώς και των ίδιων των ασθενών χρειάζονται περαιτέρω πιο ποιοτικές και οργανωμένες μελέτες για να έχουμε καλύτερα συμπεράσματα .Και σαν συμπέρασμα οι συγγραφείς βγάζουν ότι όντως το σκόρδο κατά κάποιον τρόπο έχει ευεργετική επίδραση στο

λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών, και οι ασθενείς με αυξημένα λιπίδια μπορούν να το καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες .

A+-
Αντίθεση